Hur funkar det?

Fotot visar Ramonas sista exemplar av typen Cremona Rex, dock med annan pick-up.

Väskan var köpt från Järna Väskfabrik. Innan-dömet byggdes av Ramona och kläddes med i detta fall rött "klot". Thorensverket mon-terades tillsammans med "det nödvändigaste", från vänster: reglage för finjustering av varvtalet (somliga skivor hade "stroboskop" runt skivetiketten), filtbelagd skivtallrik, start- och stoppreglage, ledad tonarm med pick-up samt den lilla koppen för begagnade stift.

Inför en "resa" fäller man ner pick-upen i ljudkanalen och fäster tonarmen i klämman.  Veven skruvas ur och fixeras i två klämmor innanför sargen. Ett ryck i lockspärren och locket kan stängas försiktigt om utflyktens sex stenkakor (hela 36 minuters speltid!).

Genialiskt enkelt och robust (och snabbt monterat)! Men bedrövligt ljud. . .
 


Cremona Rex med Thorens-verk, Ramonafabriken

Resegrammofon Cremona Rex

Cremona Rex
artikelnr 5005

Grammofonen i väskformat är alltfort den populäraste modellen i Sverige. Tonkanalen är byggd för att tillfredsställa största krav på god akustiskt återgivning och är absolut fri från "plåtljud" eller skorrande missljud.

Väskan är av hårdaste läderimitation i brun, grå eller beige färg med fiberhörn, storlek 460x350x140 mm. Alla metalldelar är förnicklade, verk av Thorens fabrikat med tystgående snedkuggar, stark dragfjäder
(20x 2800x0,65 mm) och snäckuppdrag; helautomatisk självstängare och vanlig handbroms; samt nålkopp. Skrivfack i locket för 6 skivor.

         Kr 148:-
Skatt Kr   37:-
         Kr. 185:-

Läs här om Ramonagrammofonernas förhistoria.